tiistai 26. joulukuuta 2017


Unen lääkkeetöntä hoitoa on nyt testattu. Pilotti sisälsi luontoliikuntaa ja mind fullness harjoituksia. 


Olemme testanneet uudenlaista toimintatapaa kahden kuukauden ajan.Pilotissa on kokeiltu unenhoitoa lääkkeettömästi luontoa ja liikuntaa hyväksi käyttäen.Toiminnassa on ollut mukana Essoten mind fullness ohjaaja, psykologi sekä Vesote- hankkeen henkilöstöä, kertoo Vesoten projektipäällikkö Teemu Ripatti.




Ryhmän koko pidettiin kohtuullisen pienenä. Toimintaa ilmoittautui mukaan yhteensä kahdeksan (8) henkilöä, joista seitsemän (7) oli mukana koko toiminnan ajan. Ryhmä valittiin Essoten mielenterveys- ja päihdepuolen (MiPä)asiakkaista. Valintakriteereinä olivat seuraavat: Ryhmäläisen oli oltava työikäinen(ei välttämättä työelämässä), uniongelma ,joko nukahtamis-, heräämis- tai valvomisongelma.

Ryhmän muodostumista varten haastateltiin yhteensä 23 henkilöä.
Kuva: Teemu Ripatti


Tulokset


Koko ryhmä sitoutui toimintaan erittäin hyvin, eikä poisjääntejä esiintynyt. Tapaamisia oli kaksi kertaa viikossa kahden kuukauden ajan. Pilottitoiminta päättyi 31.10.2017. Alku- ja loppukyselyn perusteella neljällä henkilöllä unettomuuden haitta-aste väheni selvästi.

Henkilökohtaisessa haastattelussa kuusi asiakasta seitsemästä kertoi, että ryhmätoiminnasta oli paljon tai merkittävästi hyötyä uniongelman hoidossa.

Kyky nukahtaa oli parempi ja heidän oli helpompi rentoutua. Aamuväsymys oli vähentynyt.

Myös yölliset heräämiset ja päivittäinen väsymyksen tunne oli vähentynyt tai pysynyt samalla kaikilla ryhmän osallistujilla.

Monella asiakkailla oli ollut sosiaalista ahdistusta ja se korostui erityisesti sisätiloissa tapahtuvassa toiminnassa. Luonnossa tapahtuva keskustelu ja liikkuminen koettiin helpottavan ahdistusta.

Haastattelussa vastaajat antoivat hyvän, osa kiitettävän arvosanan pilottitoiminnalle.


Kuva: Jouni Haatainen


Miten tästä eteenpäin?
Ryhmä jatkaa edelleen Vesoten tarjoamassa elintapaohjauksessa.



Seuraavina teemoina asiakkaille tarjotaan ohjausta ja neuvontaa  ravinto - ja liikuntateemoista.Uniryhmän toimintaa kehitetään edelleen testatun pilotin pohjalta ja siitä tullaan tekemään pysyvä tuote Essoteen ja uuteen maakuntasoteen. Uusi uniryhmä aloittaa maalis- huhtikuussa 2018.



Lisätietoja:



Jouni Haatainen, jouni.haatainen@essote.fi , puh. 040357281
Kirsi Linnala, kirsi.linnala@essote.fi ,puh. 0403597336





 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Essoten potilastietojärjestelmä tukee nyt elintapaohjausta

Essotessa on otettu nyt kohtuullisen merkittävä harppaus eteenpäin Vesoten hankkeen toiminnassa. Koko ajan olemme hokeneet sitä, että ...