perjantai 31. maaliskuuta 2017

Homma etenee!





Menneet viikot ovat ollut työntäyteisiä. Pikku hiljaa asiat loksahtelevat eteenpäin ja toiminnan iso kuva alkaa kirkastua.
Liikunnan ja elintapaneuvonnan osalta on hyviä jo toimivia kokonaisuuksia, joten mitään uutta ei tarvitse keksiä. Kysymys on enemmän siitä miten, minkälainen, kenelle, kuka/ketkä tekevät ja kenelle palvelua suunnataan täällä Etelä-Savossa? Toki haasteita riittää ja resurssejakin tarvitaan, mutta kaikki on ratkaistavissa, yhteistyöllä. 


KKI päivät loivat uskoa tekemiseen

Kunnossa kaiken ikää ohjelman (KKI) järjestämät KKI-päivät (21.-23.3.) keräsivät alan toimijat ja vaikuttajat yhteen. Ohjelma oli mielestäni erinomainen ja luennoitsijoiden esitykset tukivat Vesote-hankkeen toimintaa. Paikalla olivat myös opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen ja peruspalveluministeri Juha Rehula, joista jälkimmäinen toimii Vesoten vastuuministerinä. Molempien puheet terveyttä edistävistä toimenpiteistä kannustivat jatkamaa työtä, jota täällä toteutetaan. Terveyden edistämisen isoin selkänoja löytyy nyt myös Suomen hallituksen puolelta.

Ministerit palkitsivat Naantalin kaupungin terveystoimen, Lounais-Suomen Liikunta ja Urheilu ry:n ja perusturvakuntayhtymä Akselin LiPaKe – liikuntaneuvonta osana liikunnan palveluketjua -hankkeen. Päämääränä on ollut rakentaa toimiva liikuntaneuvonnan malli osaksi terveydenhuollon palvelurakennetta neljässä Varsinais-Suomen kunnassa Naantalissa, Maskussa, Mynämäellä ja Nousiaisissa.
Seuraavana palkittavien listalla voisi olla vaikka Etelä-Savon malli?
Palkintoja myöntämässä KKI ohjelmajohtaja dosentti Jyrki Komulainen, peruspalveluministeri Juha Rehula, opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, Tanja Onatsu ja Emma-Reetta Hämäläinen KKI-toimistolta.





Jälkimmäinen ministeri, eli Rehula uhkailikin leikkisästi puheessaan kuulustelevansa Anttolan mökkimatkallaan asioiden etenemistä täällä meillä. Mua ei naurattanut, koska olen itse Anttolasta kotoisin! Kesä 2017 tulee nopeasti, mutta kesällä 2018 kesällä tilanne voi olla jo toinen. Toivottavasti meillä on kerrottavaa Etelä-Savon mallista muillekin kuin pelkästään ministereille.



Ratkaiseeko raha koko toiminnan? Ei välttämättä, mutta se helpottaa.

Kaikkeen toimintaan liittyy ainakin jollakin tasolla raha. Jatkossa vaikuttavan elintapaneuvonnan/liikuntaneuvonnan osalta keskeisintä on, että toimintaa tehdään alueellamme laajalla lanalla ja kaikissa Etelä-Savon kunnissa.Hyvää pohjatyötä on jo tehty mm. Mikkelissä, Pieksämäellä, Pertunmaalla, ja Savonlinnassa. Vielä, toimintaa ei ole alueemme joka kunnassa, joka olisi ideaali tilanne.


Rahoituksen osalta yksi keskeisin elementti tulee olemaa maakunnan Sotelle tuleva hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen raha. (Hyte)


Meillä Etelä-Savossa tuo summa on Etelä-Savon Maakuntaliiton tietojen mukaan rapiat 7M€.




KKI- päivillä kysyin suoraan terveyden - ja hyvinvoinninlaitoksen hyte-raha asiantuntijalta Timo Ståhlilta, että voisiko tuosta rahasta irrottaa osan esim. vaikuttavan elintapa- ja liikuntaneuvonnan palveluun? Vastaus oli myönteinen.


Valitettavasti maakunnan Hyte-rahasta ei ole korvamerkkauksia,vaan sen käyttöä ohjataan yleisellä tasolla ”terveyden edistämiseen”. Kovinta päätöksenteon toimivaltaa tulee varmasti näyttelemään tuleva uuden maakunta soten valtuusto ja sen jäsenet, politiikkoja ja asian päällä olevia virkamiehiä unohtamatta. Jotta 7M€:sta saataisiin edes pieni osa liikunta- ja elintapaneuvontaan on meidän kaikkien vaikutettava siihen eri keinoin. Hyte- raha on yksi mahdollisuus, jolla tulevaa toimintaa voisi rahoittaa.


 


Liikuntaneuvonnan sparrausryhmä



Etelä-Savolaisen liikunta-ja elintapaneuvontamallin rakentamisen tueksi on perustettu liikunnan sparrausryhmä. Unen ja ravinnon osalta pyritään luomaan myös samanlaiset ryhmät. Ryhmään on valittu erilaisia järjestöjen edustajia, kuntien edustajia sekä yritysedustajia. Ensimmäinen kokous pidetään 12.4. Kokoonpanoon voidaan tarvittaessa lisätään asiantuntijoita tarpeen mukaan.                                  

Uni?

Unen osalta vastuuta koko valtakunnallisen hankkeen osalta kantaa Suomen merkittävin unitutkija professori neurologi Markku Partinen, Vitalmedistä. Olemme sopineet, että Markku tulee Mikkeliin 2.5., jonka jälkeen sovitaan askelmerkit uni asian kehittämisen osalta.


Entäs se ravinto?

Tämä vaatii työstämistä. Toivoisinkin tähän kaikilta blogin lukijoilta ideoita, miten ja kuka, ketkä voisivat olla kiinnostuneita olemaan mukana ”ravintoporukan” sparrausryhmässä? Tai miten mielestänne ravintopuolta tulisi elintapaneuvonnassa ottaa huomioon?


Kaikki ideat ja kehittämisehdotukset otetaan vastaan, joten sähköpostia vaan tulemaan!


Ensi viikolla pidämme hankkeen ensimmäisen ohjausryhmän (6.4.) kokouksen, jonka jälkeen toiminnan mm. kohderyhmä(t) pitäisi olla selvillä.


Liikunnallista viikonloppua meille kaikille!


Hankkeen uudet roll upit.Hienot tuli ja pikaisella aikataululla!



Kirjoittaja toimii Essotessa,Vesote- hankkeen projektipäällikkönä
Puh. 040 3597201
teemu.ripatti(at)essote.fi













































































 


 


 





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Essoten potilastietojärjestelmä tukee nyt elintapaohjausta

Essotessa on otettu nyt kohtuullisen merkittävä harppaus eteenpäin Vesoten hankkeen toiminnassa. Koko ajan olemme hokeneet sitä, että ...